22
aug
Ludas Viktor

A hagyományos tanmenetek mellett az új, rugalmas tanmenetek is elérhetővé váltak

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Elérhetők és szerkeszthető formában letölthetők a hagyományos és rugalmas tanmenetjavaslatok a Tankönyvkatalógusról (az adott tankönyv betekintő oldalán jobb oldalon) és a Nemzeti Köznevelési Portálról (tanmenet tartalmakra szűrve és a keresőből).

Hagyományos és új, rugalmas tanmenetek is elérhetők

Komplett tanmenetcsomagok készültek az OFI által kiadott szinte összes tankönyvsorozathoz, amelyek folyamatosan kerülnek fel tanévkezdésig a Nemzeti Köznevelési Portálra (tanmenet tartalomtípusra keresve) és a Tankönyvkatalógusra (az adott tankönyvre kattintva). Évfolyamonként így két tanmenetjavaslat elérhető, melynek egyike a korábbiaknak megfelelő hagyományos, egy pedig új, rugalmas tanmenetjavaslat. Összesen tehát 370 hagyományos és rugalmas tanmenet készül el a tanévkezdésre. A pedagógusoknak az új, rugalmas tanmenetjavaslatok abban döntésben segítenek, hogy a 2016/17-es tanévben a korábbi tempó szerint, vagy ahhoz képest több gyakorolással, ismétléssel haladjanak. Ezek az új tanmenetjavaslatok ötleteket adnak a tanároknak a kerettantervi követelmények differenciált alkalmazásához. Természetesen úgy is dönthetnek, hogy az egyik tanulócsoportban az első, egy másik tanulócsoportban pedig a második megoldást választják. Fontos, hogy a tanmenetjavaslatok ajánlások és nem kötelezően választható alternatívák.

Új, rugalmas tanmenetjavaslatok

A rugalmas tanmenetek célja, hogy a pedagógusok a kerettantervi követelmények teljesítése során alkalmazkodhassanak a tanulócsoportjaik és az egyes tanulóik képességeihez és tanulási tempójához. A rugalmas tanmenetjavaslatok ajánlásokat tesznek például arra, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha a pedagógus úgy ítéli meg, hogy több időt kell fordítani az adott tanulócsoportban a kompetenciafejlesztésre, az ismétlésre vagy a gyakorlásra. Természetesen a rugalmas tanmenetek is alkalmazkodnak a korosztály és a tantárgy sajátosságaihoz. A rugalmas tanmenetváltozatok ajánlásokat tesznek, hogy:

• melyek az elhagyható kerettantervi témák;
• miként szabadítható fel idő kompetenciafejlesztésre, ismétlésre vagy gyakorlásra;
• az egyes témákhoz tartozó követelmények és ismeretelemek számának csökkentése milyen módon oldható meg;
• egyes, új témák feldolgozásának összevonása kevesebb tanórára, egyes témák feldolgozásának opcionálissá tétele miként kivitelezhető;
• a képességfejlesztő órák számának a növelése milyen módon lehetséges;
• hogyan lehet a témákat és ismeretanyagokat átcsoportosítása egy másik évfolyamra.

Videóinterjúk a tanmenetjavaslatokról

Az OFI által pedagógusokkal, tankönyvszerzővel és szakértővel készített interjúkat, amelyekből sok hasznos információt kaphatnak a pedagógusok a tanmenetekkel kapcsolatban.

Az első videóból kiderül, hogy hogyan készülnek a tanmenetjavaslatok, és hogyan érdemes a tankönyvekkel együtt használni őket. Az interjúsorozat első részében Kóródi Bence, az OFI vezető szerkesztője beszél még többek közt a tanmenet, a pedagógiai gyakorlat és a tankönyvek kapcsolatáról.

 

Az interjúsorozat második részében Grófné Salamon Éva alsós tanító és Keszeli Zoltánné felsős történelemtanár beszél arról, hogy miért segítség a pedagógusoknak, hogy a tankönyvekhez letölthető tanmenetjavaslatokat érnek el, hogyan készítik el saját tanmeneteiket és miképpen használnák a rugalmas tanmeneteket.

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet minden tankönyvéhez készít tanmenetjavaslatokat. Az interjúsorozat harmadik részében Kojanitz László az OFI szakmai tanácsadója beszél arról, hogy miben nyújtanak segítséget a hagyományos és a rugalmas tanmenetek, illetve hogy hogyan épülnek fel.

 

Kérdése van? Írjon nekünk a tanmenet2016@ofi.hu címre!

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.