28
ápr
Hegedűs Mihály

Sikeresen zárult az EKE OFI tankönyvbemutató rendezvénysorozata

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tankönyvi kínálatát részletesen bemutató rendezvénysorozat bejárta az országot és nyolc helyszínen, több mint ezer, többségében tankönyvfelelős pedagógushoz jutott el. 

A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődő intézményvezetők, tankönyvfelelősök és pedagógusok első kézből, a szerkesztők előadásaiból ismerkedhessenek meg a következő tanévre kínált könyvújdonságainkkal, ezzel segítséget nyújtva számukra a tankönyvrendelési időszakban.

Április 27-én, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermébe tartott záróeseményen Sipos Imre, főigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, és röviden összegezte az OFI átalakulásával járó lehetőségeket. Arra kérte a pedagógusokat, hogy az OFI tankönyveit szakmai szemmel nézzék, majd röviden ismertette az állami tankönyvfejlesztés folyamatát. Beszélt azokról a hiányterületekről is, melyek további fejlesztésre szorulnak,  és elmondta, hogy 2020-ig szeretnék pótolni a hiányosságokat. A Nemzeti Köznevelési Portálról (NKP) megjegyezte, hogy nagy potenciál rejlik benne, de ez akkor válhat igazán jelentős segítséggé a pedagógusok számára, ha a DOS fejlesztések nyomán minden iskolában megfelelő eszközpark és szélessávú internet lesz elérhető a digitális tananyagok használatához. Hangsúlyozta, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyitott a szakmai kapcsolatokra, és megköszönte a fejlesztésekben résztvevő pedagógusok lelkiismeretes munkáját. 

A rendezvénysorozaton bemutatkozott a plenáris előadások során a Pénziránytű Alapítvány is. Merényi Zsuzsanna, oktatási igazgató Újabb mérföldkő a hazai pénzügyi oktatásban - Küldetések a pénz világában címmel  tartott előadást és felhívta a figyelmet legújabb pénzügyi műveltséget célzó tankönyveikre, melyek ingyenesen az NKP felületén is elérhetők.
A tankönyvbemutató rendezvénysorozatról számokban:
 
Idén 1358 OFI-s kiadvány van jegyzéken, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kínált tankönyvi portfólió lefedi a teljes magyar iskolarendszert, minden iskolatípust és évfolyamot, ugyanakkor garantálja a széleskörű választás lehetőségét. A korábbi Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a korábbi Apáczai Kiadó tankönyvei továbbra is rendelhetők, ezek a Nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez igazodva kerültek átdolgozásra. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően az OFI kiadványai a piacon a legolcsóbbak.

A rendezvénysorozat korábbi állomásairól itt talál fényképes beszámolót. 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.